Wiadomości
Komunikat
INFORMACJA GŁÓWNEGO INSPEKTORA SANITARNEGO
DLA OSÓB POWRACAJĄCYCH Z PÓŁNOCNYCH WŁOCH
(Opracowano na podstawie danych ECDC oraz WHO)
Warszawa, 24.02.2020 r.
W ostatnich kilku dniach na obszarze północnych Włoch (regiony Lombardia, Wenecja Euganejska, Piemont, Emilia Romania, Lacjum) obserwuje się rosnącą liczbę zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2.
Jeśli byłeś w Północnych Włoszech w ciągu ostatnich 14 dni i:
1) zaobserwowałeś u siebie objawy, takie jak: gorączka, kaszel, duszność i problemy z oddychaniem to:
- bezzwłocznie, telefonicznie powiadom stację sanitarno-epidemiologiczną
- lub zgłoś się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego, gdzie określony zostanie dalszy tryb postępowania medycznego.
2) nie zaobserwowałeś u siebie wyżej wymienionych objawów, to przez kolejne 14 dni kontroluj swój stan zdrowia, czyli codziennie mierz temperaturę ciała oraz zwróć uwagę na występowanie objawów grypopodobnych (złe samopoczucie, bóle mięśniowe, kaszel).
- a) Jeżeli po 14 dniach samoobserwacji nie wystąpiły wyżej wymienione objawy, zakończ kontrolę.
- b) Jeżeli w ciągu 14 dni samoobserwacji zaobserwujesz wyżej wymienione objawy to:
- bezzwłocznie, telefonicznie powiadom stację sanitarno-epidemiologiczną
- lub zgłoś się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego, gdzie określony zostanie dalszy tryb postępowania medycznego.
3) miałeś kontakt z osobą chorą lub zakażoną koronawirusem SARS-CoV-2 to bezzwłocznie, telefonicznie powiadom stację sanitarno-epidemiologiczną.
Owocna współpraca nowosolskiego „Spożywczaka” i zielonogórskiej firmy Bidfood Farutex.
Wszystko zaczęło się od Targów Pracy i Edukacji w listopadzie 2019r. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 czyli nowosolski „Spożywczak” otrzymał ogromne wsparcie rzeczowe i fachowe na swoim stoisku wystawowym, promującym m.in. kierunki gastronomiczne od zielonogórskiej firmy Bidfood Farutex. Profesjonalni kucharze, z Akademii Kulinarnej Farutex, wraz z uczniami klas gastronomicznych, jak również ochotnikami ze szkół podstawowych, przygotowywali smakowite potrawy, które mogli degustować wszyscy przybyli na Targi goście. Wrażenia smakowe były olbrzymie, a znajomość z przedstawicielami Firmy zaczęła się owocnie rozwijać.
V Nowosolskie Targi Pracy i Edukacji 2019
V Nowosolskie Targi Pracy i Edukacji po raz kolejny były okazją do zaprezentowania kierunków kształcenia w szkole oraz pasji i zainteresowań uczniów, które często związane są z wybranym zawodem.
Młodzież „Spożywczaka”, z ogromnym zaangażowaniem zachęcała koleżanki i kolegów z powiatowych szkół podstawowych do wspólnego gotowania oraz do podróży po Polsce, Europie i innych kontynentach.
Ankieta
Zapraszamy do wypełnienia na temat pracy Starostwa Powiatowego w Nowej Soli i szkół Powiatu Nowosolskiego.
Ankieta jest krótka i ma charakter anonimowy.
Link do ankiety: https://www.survio.com/survey/d/I3C6H7A3O3V4I5F5S