A a
  • Szkoła w wiosennej odsłonie ... w obiektywie Karoliny i Przemka

    Szkoła w wiosennej odsłonie ... w obiektywie Karoliny i Przemka

  • Certyfikat - Zadowolony konsument

    Certyfikat - Zadowolony konsument

  • Kolejne ważne wyróżnienie dla naszej szkoły

    Kolejne ważne wyróżnienie dla naszej szkoły

  • VII MIĘDZYNARODOWY KONKURS ARTYSTYCZNY im. Włodzimierza Pietrzaka

    VII MIĘDZYNARODOWY KONKURS ARTYSTYCZNY im. Włodzimierza Pietrzaka

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Wolontariat

Egzaminy

Projekty

Współpraca

  • Bezpieczna Młodość
  •  JS Strzelec
  • WKU ŻAGAŃ
  • WSZ W GŁOGOWIE
  • PWSZ
  • MWSL
  • WSL
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Kurs Baristy, który odbył się w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli

temat szkolenia:
"Obsługa ekspresu kolbowego".

Krótki opis:
Zasady parzenia poprawnego espresso, spienianie i teksturowanie mleka.

Prowadzący:
Marta Kostecka

Pod patronatem Klimat Bistro Zielona Góra

W ubiegły piątek w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery poznaliśmy tajniki pracy baristy. Dowiedzieliśmy się, jak ważny jest dobór odpowiednich ziaren i ich mielenie, by otrzymać idealne espresso.

Druga cześć warsztatu poświęcona była spienianiu mleka. Jak się okazuje, sposób jego spienienia i temperatura maja ogromny wpływ na smak kaw mlecznych.

"Dnia 19.10.2018 roku w naszej szkole odbył się Kurs na Baristę. Brały w tym udział uczniowie z klas gastronomicznych oraz jedna dziewczyna z klasy logistycznej. Ten Kurs był prowadzony przez Piotra i Martę z Restauracji Klimat Bistro znajdującej się w Zielonej Górze. Na tym kursie nasi uczniowie nabyli sporo umiejętności na temat obsługi profesjonalnego ekspresu do kawy oraz samo wykorzystanie jego w praktyce a mianowicie parzenie kaw różnego rodzaju od espresso po latte macchiato. Zachęcamy uczniów naszej szkoły do korzystania z takich kursów są one źródłem wiedzy oraz lepszym startem w poszukiwaniu pracy. Dziękujemy Piotrowi właścicielowi Klimat Bistro za chęć pracy z naszą szkołą i naszymi uczniami." - wypowiedź Mikołajczak Anieli, uczennicy z klasy IV Technik Żywności u Usług Gastronomicznych.

Szkolenie zaproponował pan Piotr Michalewicz, ponieważ uważa, że młodzieży trzeba dać szanse rozwoju jeszcze w ramach nauki w szkole średniej. Na takich spotkaniach z młodzieżą można znaleźć talenty. I tak się stało, zaproponował staż w swojej restauracji jednemu z uczniów.

Organizatorem i łącznikiem szkoły z Restauratorem, była Violetta Cichomska - Capińska Pełnomocnik Starosty ds. współpracy z przedsiębiorcami.