Wiadomości
Europejski Dzień bez samochodu w Powiecie Nowosolskim
"Żyj zdrowo, jedz kolorowo" pod takim hasłem 13 osobowa ekipa naszych gastronomów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych promowała zdrowe odżywianie w Europejskim Dniu bez samochodu organizowanym 24.09 przez Powiat Nowosolski. Dla ponad 200 rowerzystów, którzy uczestniczyli w rajdzie wokół Nowej Soli przygotowali na przystani kajakowej fit smakołyki.
Największym powodzeniem cieszyło się szpinakowe ciasto "leśny mech" oraz puding chia z musem brzoskwiniowym i granatem. Nie zabrakło również chętnych do spróbowania pełnoziarnistych kolorowych tartinek z warzywami. Zainteresowanie wśród wielu rowerzystów wzbudzał także pokaz kuchni molekularnej w ramach której Krystian Rogoziński i Ola Dykta sporządzali kawior z soku z marchewki oraz prezentacja szkolnych mistrzów carvingu Ady Wieczorkowskiej i Konrada Mostbauera, którzy wykonali piękne dekoracje z warzyw i owoców. Oryginalną ozdobą naszego stoiska był rower retro samodzielnie odrestaurowany przez pasjonata historii i staroci Sebastiana Smołagę.